7 fel du gör när du tvättar ditt hår

Hur svårt kan det vara att tvätta sitt hår? Tydligen så svårt att vi gör samma misstag om och om igen. Gro listar de sju vanligaste felen du gör när du tvättar ditt hår.

Du använder för mycket schampo

Chillaxa med doseringen. Mer är inte alltid bättre. Risken när du krämar på med för mycket schampo är att du inte kan skölja ur allt och att resterna som blir kvar torkar ut både hår och hårbotten. En bra dosering är en tesked schampo. Nej, du behöver inte ha ett teskedsmått i duschen, huvudsaken är att du får till ett bra lödder. Vilket leder oss till nästa misstag.

Det löddrar inte

När du gnuggar in schampot är det viktigt att det löddrar till ordentligt. Tänk skumdisco. Om det inte löddrar: skölj av håret och ta ”en tesked” schampo igen. Löddret från ditt schampo är en effekt av det ytaktiva och fettlösande ämnet tensider som separerar fettmolekylerna från ditt hår som sedan kan sköljas bort med vatten. Om schampot inte löddrar beror det oftast på att ditt hår är för smutsigt. Då kan det behövas en rejäl omgång för att få till ett bra lödder.

Du ”tror” inte på balsam

Ledsen att behöva breaka det här för dig, men: Schampot rengör ditt hår, men om du vill skydda håret och tillföra lyster behöver du balsam. Däremot behöver du inte balsamera hela håret. Eftersom dina hårtoppar är äldre och mer skadade är det framför allt dessa som behöver balsam – inte din hårbotten. Att använda schampo utan balsam är som att slipa om köksbordet utan att olja in det igen. Mustaschkungen Nick Offerman skulle bli gruvligt besviken. Gruvligt.

Du är en dubbeldusch-farsa

Kombinationsprodukter kanske var praktiskt under skolgympan. Men som en vuxen samhällsmedborgare kapabel att knyta sina egna skor är det hög tid att inse att flaskor som utger sig för att vara både schampo och balsam sällan är vare sig det ena eller det andra. Om du har riktigt kort hår, fine. Då kan en 2-i-1-produkt fungera. Men om ditt hår är längre, till exempel att din lugg når ner till kinden, så är ett kombinerat schampo och balsam inte tillräckligt återfuktande och fokuserat.

Du tvättar håret för ofta/sällan

Hur ofta du bör tvätta håret hänger ihop med hur mycket stylingprodukter du använder och hur ditt liv ser ut i övrigt. Arbetar du på kontor i rena miljöer och kör bil till jobbet? Eller jobbar du på fabrik eller ett jobb med olja, dofter eller smuts? Men någonstans mellan två till fem gånger i veckan är rimligt.

Du använder fel schampo

Det finns olika sorters schampo med olika höga eller låga pH-värden. Hårbottens naturliga pH-värde brukar ligga vid ungefär 5, medan vissa schampon kan ha ett pH-värde på 10. En annan faktor är så kallade tensider – de ämnen i schampot som transporterar bort fett och smuts. Som du kanske har märkt är det stor skillnad i hur diskmedel och handtvål känns mot huden, och liknande skillnader kan finnas i schampo. En tumregel är att billigare schampo ofta har ett högre (för högt) pH-värde och mindre skonsamma tensider.

Du har svalt no ’poo-myten

”No ’poo-metoden”, att bara använda balsam och undvika schampo, kan funka för dig som är väldigt inläst på ämnet. Men den passar inte alla och riskerna är många. Om du vill använda vanliga stylingprodukter är no ’poo-metoden en big no-no. Samma gäller om du har ett smutsigt jobb eller bor i en storstad, då det är svårt att rengöra håret med bara vatten. Om du dessutom har torr hur kan du få ytterligare besvär då no ’poo-puritaner inte fönar håret. Då kan det ta många timmar för håret att torka och eftersom vatten har ett högre pH-värde än schampo kan din hårbotten torka ut och utveckla svamp.